Tävlingens regler

Idétävlingen Spring är ämnad åt alla 15–19-åriga unga.

Kolme tyttöoletettua selällään sohvalla vihkojen kanssa, roikottavat päitään ja yksi nauraa.

Vem kan delta i tävlingen?    

Spring-idétävling är öppen för alla ungdomar i åldern 15–19 år som bor i Finland. De ungdomar som deltar ska ha fyllt 15–19 år senast 1.4.2025. Idétävlingen är öppen för team på 3–5 personer. Teammedlemmarna kan komma från olika städer, skolor och bakgrunder. Teamen kan delta i tävlingen som en del av studierna eller på fritiden.   

Hur kan man delta?    

Teamen utvecklar en idé som kan förändra världen till det bättre på något sätt och som de själva vill främja. Idéerna kan vara stora eller små. Man kan även delta med en preliminär idé. Besök ”inspirationssidan”hitta din idé” för inspiration och frågor som hjälper dig att brainstorma. Teamen ska skicka in sina idéer till idétävlingen senast kl. 23.59 den sista dagen i ansökningsperioden med hjälp av ansökningsformuläret på webbplatsen.

Vilka är kriterierna för tävlingen?   

Idéerna kommer att bedömas av Springs jury utifrån följande urvalskriterier:   

  • Identifiering av problemet
  • Idéns relevans
  • Idéns insiktsfullhet 
  • Idéns skalbarhet 
  • Teamets sammanställning och motivation  

Vad händer efter att idén har skickats in?    

Spring-teamet väljer ut 12 team som går vidare. De utvalda teamen bjuds in till ett idéveckoslut vid VALO Hotel i Helsingfors den 11–13 april 2025, där de får stöd för att vidareutveckla sin idé. I slutet av helgen kommer sex lag att väljas ut av en expertjury för att gå vidare i tävlingen.

Idétävlingens tre vinnande lag utnämns våren 2025.

Vad kommer vinnare att få som pris?    

Spring-tävlingens vinnare får en sommarjobbsplats som pris. Under sommarjobben utvecklar och förverkligar teamen sina idéer.

 Till sommarjobbet hör en resa i Europe, under vilken man bekantar sig med inspirerande internationella exempel. De praktiska arrangemangen och detaljer för sommarjobbet samt resan fastslås tillsammans med de vinnande teamen.

Inga kostnader befaller av att delta i Spring.