Spring-veckoslutet förde samman unga och deras idéer – sex innovativa lag klara för Spring-final

Spring-veckoslutet förde samman unga från hela Finland för att utveckla sina idéer vid Supercells kontor. Veckoslutet kulminerade i valet av sex lag som går till final. I den direkta finalsändningen 7.5. klockan 13 kommer publiken att se unga presentera idéer som strävar efter att skapa en mer hoppfull värld genom att aktivera unga, förstärka mental hälsa, möjliggöra hobbyverksamhet och stöda matematikstudier samt öka skogarnas mångfald. Spring bjuder in alla unga och välja idétävlingens vinnare.

Unga utvecklar sina idéer under Spring-veckoslutet

De tolv lag som kommit vidare till semifinal i Spring-idétävlingen, sammanlagt 48 unga, samlades under veckoslutet i Helsingfors vid Supercells kontor för att bygga vidare på sina idéer.

– Det här veckoslutet har varit en livsförändrande upplevelse. Det bästa med helgen var möjligheten att jobba tillsammans med andra unga och utveckla våra idéer, tackar Kristian från Ecoinsight -laget samtliga deltagare.

Deltagarna berömmer Spring-veckoslutet för att erbjuda en plattform där de ungas idéer tas på allvar. Många upplever att veckoslutet utvecklat deras förmåga att tänka kreativt och lärt en massa om idéutveckling – kunskaper som kommer vara viktiga i framtiden.

– Stämningen har varit otrolig och veckoslutet lämnar en väldigt bra känsla. Trots att vi är med i en tävling har alla stött och uppmuntrat varandra, omgivningen var trygg och lagandan suverän, summerar Kate och Nella från laget Kupla.

På plats fanns också en mängd experter och tränare som stödde lagen i sin verksamhet. Inspiration och kunskap om idéutveckling bjöds av Amel Gaily, tips och övningar för pitchning gavs av Janne Saarikko och Anu Ubaud och erfarenheter från att bygga upp ett vinnande koncept från en idé delades av Supercells Pietari Päivänen och Jessica Blechingberg. Med och coacha deltagarna var även diverse entreprenörskapsföreningar, som till exempel Aalto ES, Helsinki Think Company, LUT ES, Boost Turku, Vaasa ES, Tiimiakatemia / Arte osk.

Avslutningsvis presenterade lagen sina idéer inför Spring-kommittén, som valde de sex mest potentiella till final.

Spring-finalisterna 2024 är 

Matchpoint 
En app som hjälper dig att hitta hobbykamrater
Elias, Salim, Mohsen, Valtteri, Aleksandr  
Esbo  

Ecoinsight 
Använder sig av artificiell intelligens för att motverka förlust av biologisk mångfald
Henri, Lauri, Huiseung, Aaro, Touko  
Esbo – Vanda – Kyrkslätt

Kupla 
Diskussionsprogram som spräcker opinionsbubblor
Kate, Nella, Waleed  
Helsingfors – Esbo   

Matikkaverkosto  
Studerande i gymnasieåldern stöder lågstadieelever i matematikstudier
Mikael, Cléo, Vilmo  
Helsingfors  

Rihmasto  
Aktiverar unga till att förändra världen
Kristian, Eino, Noel, Aslan, Samu  
Lojo – Helsingfors – Vanda – Kyrkslätt   

Viiltelystä eroon
En kampanj för att motverka självdestruktivitet
Hilda, Eden, Alexi   
Kaustby – Vetil

Juryn lyfte fram de mest potentiella idéerna

I sina beslut betonade Spring-kommittén lagens förmåga att identifiera problem, idéernas betydelsefullhet, idéernas potential för bredare tillämpbarhet samt lagens uppställning och motivation. Utöver detta påverkade också hur lagen lyckades föra vidare sina idéer under veckoslutet.

– Vi var väldigt imponerade över hur mycket de unga satsade på att utveckla sina idéer under veckoslutet. Denna grupp av innovativa studerande har otroligt mycket kompetens och utmärkta förutsättningar för att förvekliga sina idéer. Vi uppmuntrar alla att fortsätta med idéutveckling, kommenterar en av Spring-kommitténs medlemmar, Outi Kuittinen, vd vid RELEX Stiftelsen.

Tillsammans med Kuittinen består Spring-kommittén av Moaffak Ahmed, Martti Hetemäki, Timo Holmström, Marjukka Mäkinen och Jorma Ollila.

Unga väljer Spring-vinnare i direkt finalsändning i Yle Arenan 7.5. klockan 13

Utav de sex utnämnda finalister väljs tre vinnare. De tre lag som vinner idétävlingen belönas med sommarjobb och en studieresa till Köpenhamn. Under sommarjobbet och studieresan har lagen möjligheten att förverkliga sina idéer.

Vinnarna väljs och publiceras i samband med Spring-finalsändningen. Finalen kan ses i direkt sändning på Yle Arenan 7.5. klockan 13.

Vid sidan om publikröstning i samband med finalsändningen påverkas valet av vinnande lag också förhandsröster från unga runtom i hela Finland. Förhandsröstningen inleds 23.4. och avslutas på finaldagens morgon.

Spring-kommittén kommer att stå för 30 % av de sammanlagda rösterna, medan andelen för unga röstares förhandsröster och publikröster är 70 %.

Beställ Spring-nyhetsbrevet och för att hållas uppdaterad av tävlingens senaste nyheter.