Förhandsröstningen om Spring-vinnarna 2024 är nu i gång

Förhandsröstningen om Spring-vinnarna 2024 har börjat. Unga röstare kan uttrycka sitt stöd åt sin favoritidé utav sex finalister. Idétävlingens vinnare utnämns i direkt finalsändning 7.5. klockan 13, under vilken också åskådarna har möjlighet att rösta. Spring bjuder speciellt högstadier och andra stadiets läroanstalter att följa med finalsändningen.

Kuvassa kaksi nuorta naista ja vanhanaikainen lankapuhelin

Spring-idétävlingen bjuder in alla under 20-åriga unga att förhandsrösta på Spring-vinnare 2024. Genom förhandsröstningen kan man ge sin röst åt en av de sex finalistlagen, vilka strävar efter att skapa en mer hoppfull värld genom att aktivera unga, förstärka mental hälsa, möjliggöra hobbyverksamhet och stöda matematikstudier samt öka skogarnas mångfald.

Det går att bekanta sig med finalistlagen och deras idéer på förhand genom korta videor. Förhandsröstningen tar slut 7.5. klockan 10.
 

Unga kan också påverka vinnarna i direkt sändning 7.5. klockan 13 på Yle Arenan

Utav sex finalistlag väljs tre vinnare, vilka publiceras i den tvåspråkiga direkta sändningen med ledning av Lloyd Libiso och Eva-Li Teir. Spring-finalen går att ses på Yle Arenan 7.5. klockan 13. Spring bjuder speciellt högstadier och andra stadiets läroanstalter med att följa finalen.

Vid sidan om förhandsrösterna från unga väljare påverkas valet av vinnare också av en publikröstning i samband med finalsändningen, där åskådare får välja sina favoritidéer. Utav de sammanlagda rösterna utgör förhandsrösterna och publikröstningen 70 % och de resterande 30 % av rösterna kommer från Spring-kommittén.

Spring-kommittén består av Outi Kuittinen, Moaffak Ahmed, Martti Hetemäki, Timo Holmström, Marjukka Mäkinen och Jorma Ollila. Tillsammans besitter de en omfattande erfarenhet och kunskap av att utveckla och stöda idéer och innovationsverksamhet. Kommittén har följt med lagens och idéernas utveckling sedan tävlingen inleddes.

De tre lag som utnämns Spring-vinnare 2024 belönas med ett sommarjobb och en studieresa till Köpenhamn. Under sommarjobbet och studieresan har de unga möjligheten att vidare utveckla sina idéer till något konkret.