Matchpoint, Kupla och Ecoinsight är Spring-vinnare 2024

Vinnarna av idétävlingen strävar efter att göra världen en mer hoppfull plats genom att göra det enklare att hitta kompisar för hobbyverksamhet, förbättra diskussionskulturen och motarbeta förlusten av biodiversitet.

Nuoria Spring-finaalissa 2024

Vinnarna av Spring-idétävlingen är utvalda. Vinnarna belönas med ett unikt sommarjobb, där lagen får förverkliga sina idéer tillsammans med branschspecifika experter. Sommarjobbet innehåller också en studieresa till Köpenhamn.

Den för andra året I följd ordnade Spring-idétävlingen uppmuntrade unga i 15–19-års ålder till att utveckla världsförbättrande idéer i lag på 3-5 personer. Spring inspirerade tusentals unga till idéverksamhet inom utbildningen och på fritiden. Sammanlagt 159 lag skickade in sitt bidrag till idétävlingen. Utav dessa valde Spring-kommittén de tolv mest lovande till Spring-veckoslutet, där lagen fick arbeta vidare på sina lösningar, varefter sex lag valdes till final. Idétävlingens vinnare valdes i direkt sändning på Yle Arenan 7.5.

Bekanta dig med de vinnande idéerna

Matchpoint
En app, som hjälper dig att hitta kompisar för hobbyverksamhet
Elias, Salim, Mohsen, Valtteri, Aleksandr 
Esbo 

Kupla 
Ett diskussionsprogram, som spräcker opinionsbubblor
Kate, Nella, Waleed 
Helsingfors – Esbo 
 
Ecoinsight 
Utnyttjar artificiell intelligens för att motarbeta förlusten av biodiversitet 
Henri, Lauri, Huiseung, Aaro, Touko 
Esbo – Vanda – Kyrkslätt  

 

Valet av vinnare påverkades av de tusentals förhandsröster av unga runtom Finland tillsammans med publikröstningen under sändningen och Spring-kommitténs röster. Rösterna givna av unga, både i förhand och under finalsändningen, utgjorde 70 % av betoningen, medan Spring-kommitténs röster stod för de resterande 30 %.

Spring-kommittén utgjordes av Moaffak AhmedOuti Kuittinen, Martti HetemäkiAino BergiusTimo HolmströmMarjukka Mäkinen och Jorma Ollila, vilka innehar en bred erfarenhet och kunskap av att stöda utvecklingen av idéer och innovationsverksamhet.

Idétävlingen grundades av Matti Alahuhta, Sari Baldauf, Antti Herlin, Martti Hetemäki, Bengt Holmström, och Jorma Ollila, samtliga erfarna proffs inom företagslivet, vetenskap och samhälleligt beslutsfattande. Idétävlingens syfte är att stärka barn och ungas framtidstro och aktörskap. Barn- och ungdomsstiftelsen ansvarar för produktionen av tävlingen.