”Kesätyön myötä olen todella optimistinen omaan tulevaisuuteen liittyen”

Toista kertaa järjestetyn Spring-ideakilpailun voittajat edistivät ideoitansa ainutlaatuisessa kesätyössä alakohtaisten johtavien asiantuntijoiden tukemana. Kesätyö tarjosi nuorille merkittäviä oppeja ja kokemuksia, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Spring-kesätyön päätösjuhlassa oli tarjolla aimo annos inspiraatiota ja tulevaisuususkoa, kun kolme kilpailun voittanutta tiimiä esittelivät ideansa Springin perustajien ja kutsuvieraiden edessä. Nuorten ideat edistävät harrastusmahdollisuuksien löytämistä, yhteiskunnallisen keskustelun kuplaantumisen ehkäisyä ja luonnon ennallistamista. Springin perustaneet Antti Herlin, Matti Alahuhta, Martti Hetemäki, Sari Baldauf, Jorma Ollila ja Bengt Holmström kehuivat yhteen ääneen ideoiden merkityksellisyyttä ja ratkaisujen ajankohtaisuutta.

Neljän viikon mittaisessa kesätyössä nuoret saivat täyspäiväisesti edistää ideoitansa oman alan huippuasiantuntijoiden avulla. Oikeanlaisen tuen kanssa ideat kehittyivät huimaa vauhtia ja nuoret oppivat keskeisiä taitoja idean viemisestä konkretiaksi ja tiimityöskentelystä. Inspiraatiota ja ammattimaista työympäristöä tarjosivat tiimikohtaiset työskentelytilat, joissa nuoret työskentelivät kolme päivää viikossa. Matchpointin toimisto sijaitsi Startup Saunan tiloissa Otaniemessä, Kuplan GimmeYaWallet-mediatuotantoyhtiössä ja Ecoinsightin nuoret työskentelivät Puistokatu 4:ssä.

Kesätyö tarjosi nuorille myös verkostoitumista ja kansainvälisiin edelläkävijöihin tutustumista opintomatkalla Kööpenhaminaan. Upeat kokemukset ja tärkeät hetket yhdessä lisäsivät uskoa, että voimme muuttaa maailmaa tulevaisuudessa. 

Spring on tullut päätökseen tältä vuodelta ja on aika kiittää kaikkia mukana olleita! 

Lue alta voittajatiimien fiilikset Spring-kokemuksesta.

Matchpoint

Aleksander, Mohsen, Elias, Valtteri ja Salim ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja tahtovat muuttaa maailmaa helpottamalla harrastusmahdollisuuksien löytämistä.
Aleksander, Mohsen, Elias, Valtteri ja Salim ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja tahtovat muuttaa maailmaa helpottamalla harrastusmahdollisuuksien löytämistä.

Tiimin nimi: Matchpoint 
Tiimin jäsenet: Mohsen (17), Elias (18), Salim (17), Valtteri (17), Aleksander (18)  
Työskentelypaikka: Startup Sauna 
Idea yhdellä lauseella: Sovellus, joka yhdistää samoista asioista kiinnostuneita ihmiset, jotta on helppo löytää harrastusseuraa.  
   
Mikä on ollut parasta kesätöissä?   

Opintomatka toi vaihtelua arkeen ja siellä tunsi olevansa tosi merkityksellinen, kun meitä varten on järjestetty tällaista! Myös asiantuntijoiden tapaaminen, erityisesti yrittäjien tarinoiden kuuleminen oli mielenkiintoista. Kesätöissä pääsi haastamaan itseään ja oppimaan uusia tärkeitä asioita. Olemme kyllä oppineet paljon! 

Kuka asiantuntijoista jäi parhaiten mieleen ja miksi? 

Friidun Francesca Åström ja Kööpenhaminan Studio Arhojn Anders Arhoj jäivät eniten mieleen. Yrittäjien tarinat siitä, miten ovat luoneet idean ja sen ympärille yrityksen. Esimerkiksi Arhoj on aloittanut ja tehnyt kaiken itse, ja yritys on kehittynyt isoksi startupiksi. Sellaisiin tarinoihin voi samaistua ja inspiroitua niistä! 

Mikä oli haastavinta kesätöissä ja miten pääsitte eteenpäin? 

Vaikeinta oli tiukassa aikaraamissa asioiden aikaansaaminen. Roolijako tiimin kesken ja ennalta-asetetut deadlinet ovat helpottaneet asioiden tekemistä. Tiiminä olemme kunnianhimoisia, mutta olemme muistaneet myös pitää hauskaa, kannustaa toisiamme ja vaihtaa vapaalle.  

Millainen fiilis teille jäi kesätöistä? 

Kesätyö ylitti odotukset! Yllätyimme, miten paljon asioita opimme. Opimme tosi paljon toisistamme ja miten keskustella tiimissä niin, että asiat edistyvät. Joskus oli vaikea luopua jostain ideaan liittyvästä ajatuksesta, niissä tilanteissa, joissa huomasi, ettei se toimikaan. 

Toimimme tosi oma-aloitteisesti ja opimme millaista on yrittäjän elämä: monipuolista tekemistä, tapaamisia asiantuntijoiden kanssa, haastatteluja ja matkustamista. 

Saimme kesätyön myötä paljon itseluottamusta! 

Jatkakaa lausetta: Kesätyön jälkeen olemme… 

Itsevarmempia ja valmiimpia seuraaviin seikkailuihin!  
 
Tiimin kesäterveiset: 

Ainoastaan hölmöt ajattelevat häviötä, ennen kuin ovat oikeasti kokeilleet.” Työskentele kovaa, lepää kovaa. Mahtavaa! 

Kupla

Waleed, Nella ja Kate löysivät inspiraatiota pohjoismaalaisesta muotoilusta Kööpenhaminan design museossa. 
Waleed, Nella ja Kate löysivät inspiraatiota pohjoismaalaisesta muotoilusta Kööpenhaminan design museossa. 

Tiimin nimi: Kupla 
Tiimin jäsenet: Waleed (18), Kate (18), Nella (18)  
Työskentelypaikka: Gimmeyawallet Productions  
Idea yhdellä lauseella: Mediaan tuotettu keskusteluohjelma, joka rikkoo polarisaation luomia mielipidekuplia.  
   
Mikä on ollut parasta kesätöissä?   

Ollaan opittu tosi paljon! Asiantuntijatapaamiset ovat antaneet tukea idean kirkastamiseen. Niistä on myös saanut mielenkiintoisia oppeja henkilökohtaiseen elämään ja tietysti hyviä kontakteja tulevaisuuteen.  

Meillä oli ennalta laadittu ohjelma, mikä helpotti idean edistämistä, kun se ei ollut kokonaan omalla vastuulla. Mutta meillä oli myös paljon itsenäistä tekemistä ja oman idean viemisestä piti ottaa koppi. Siinä oli hyvä balanssi! 

Kuka asiantuntijoista jäi parhaiten mieleen ja miksi? 

Sari Baldauf ja Matti Alahuhta oli molemmat tosi mielenkiintoisia! DR [Danmarks Radio] Kööpenhaminassa, oli ehkä hyödyllisin tapaaminen meidän ideaamme nähden. Heidän toimintansa on tosi luovaa! 

Mikä oli haastavinta kesätöissä ja miten pääsitte eteenpäin? 

Kun on paljon itseohjautuvaa tekemistä, tulee haasteena päättää, mitä tehdä seuraavaksi. Välillä tulee jumeja. Mutta sitten pitää tietää mitä tavoittelee ja ottaa pieniä askeleita sitä kohti.  

Joskus eri asiantuntijoilta tuli vinkkejä, jotka olivat keskenään ristiriitaisia. Silloin ei heti tiennyt, miten kannattaa edetä. Mutta piti keskustella tiimin kanssa, mikä meillä sopii parhaiten ja edetä sen mukaan.   

Millainen fiilis teille jäi kesätöistä? 

Todella hyvä! Olemme olleet monenlaisissa töissä aikaisemmin, mutta tämä on ollut tähän mennessä paras kesätyö. Ohjausryhmäläiset ovat olleet tosi kivoja ja helposti lähestyttäviä. Vaikka tämä työ on ollut toimistotyötä, ei ole tuntunut yhtään tylsältä. Työ ei ole ollut puurtamista, kun pääsee tekemään sitä mikä kiinnostaa ja innostaa. 

Kesätyön myötä olen tosi optimistinen omaan tulevaisuuteen liittyen. Tästä on avautunut paljon mahdollisuuksia.  

Jatkakaa lausetta: Kesätyön jälkeen olemme… 

… oppineet paljon, kirkastaneet ideaa ja saaneet jatkoeväät siihen, miten mennä eteenpäin.  

Olemme vieläkin inspiroituneita vähentämään keskustelun polarisaatiota! 
 
Tiimin kesäterveiset: 

Ajattele oman kuplasi ulkopuolelta! Jos sulla on idea ja uskot siihen tarpeeksi, niin lopulta muutkin uskovat. Kannattaa sanoa “kyllä” mahdollisuuksille ja pitää hauskaa!  

Ecoinsight

Ecoinsightin nuoret tapasivat Kööpenhaminassa paikallisen Scalgo-yrityksen ja keskustelivat pitkään muun muassa datan hyödyntämisestä ratkaisussaan ja mahdollisista liiketoimintamalleista.
Ecoinsightin Lauri, Huiseung, Aaro, Touko ja Henri tapasivat Kööpenhaminassa paikallisen Scalgo-yrityksen ja keskustelivat pitkään muun muassa datan hyödyntämisestä ratkaisussaan ja mahdollisista liiketoimintamalleista.

Tiimin nimi: Ecoinsight 
Tiimin jäsenet: Lauri (18), Huiseung (19), Aaro (19), Touko (18), Henri (18) 
Työskentelypaikka: Puistokatu 4 
Idea yhdellä lauseella: Tehostamme soiden ennallistamista avoimen datan ja teknologian avulla.  
   
Mikä on ollut parasta kesätöissä?   

Palkkapäivä, no ei sentäs. Asiantuntijavierailut ja Tanskan reissu on ollut tosi kivoja. On ollut myös hienoa päästä tutustumaan muihin tiimeihin. Kesätyön kautta on saanut uusia ystäviä ja uusia kontakteja. Yleisesti nuorten ideat Springissä ja valmius lähteä toteuttamaan niitä lisää omaa uskoa tulevaisuuteen.  

Kuka asiantuntijoista jäi parhaiten mieleen ja miksi? 

Mikko-Pekka Hanski jäi mieleen, hänen ajatuksenjuoksunsa ja puheet oli tosi mielenkiintoisia liittyen brändiin ja viestintään.

Järjestimme itse tapaamisen Jani Anttilan kanssa, mikä auttoi meidän ideaamme todella paljon eteenpäin, koska hänellä oli hyvää tietoa soista. Ja tietysti meidän tiimimme coach Arno Elomaa on ollut iso tuki!  

Mikä oli haastavinta kesätöissä ja miten pääsitte eteenpäin? 

Ajoittain idean kirkastaminen ja edistäminen on ollut haastavaa, niin että ollaan kaikki samalla sivulla. On tosi tärkeää, että kaikki tiimiläiset tietävät, mitä ollaan tekemässä ja ollaan samaa mieltä siitä, mihin suuntaan mennään. Pitää tehdä päätöksiä, sitoutua niihin ja tehdä töitä niiden eteen. Edetä askel askeleelta.  

Millainen fiilis teille jäi kesätöistä? 

Tosi hyvä! Oli kiva päästä kokemaan, miten tehdä tällaista isompaa projektia, ja nähdä miten syvälle oppiminen ja tekeminen meni omasta ideasta. Saimme myös syvällisemmän käsityksen tiimityöstä. Kriittinen ajattelu, aktiivinen keskustelu ja eri mielipiteiden huomioiminen veivät meitä eteenpäin.  

Jatkakaa lausetta: Kesätyön jälkeen olemme… 

Valmiita hakemaan rahoitusta, koska haluamme kovasti edistää ideaamme! 

Tiimin kesäterveiset: 

Aina kannattaa yrittää ja lähteä juttuihin mukaan! 

Springin perustajat ja vuoden 2024 voittajatiimit.
Kuva: Spring 2024 -voittajat, Spring-tiimin työntekijät ja kilpailun perustajat kokoontuivat vuoden 2024 päätösjuhlaan kesäkuussa.