Ansökan är öppen: förändra världen med din idé

Samtliga 15–19-åriga unga kan delta i Spring med en idé som strävar efter att göra världen en mer hoppfull plats. Under Spring tar deltagarna sina första steg inom idéutveckling och innovationer samt lär sig centrala arbetslivskunskaper. Tävlingens vinnare belönas med ett sommarjobb med sin idé. 

Nuoria yhdessä

Den följande världsförändrande idén kan vara just din. Vi vill hjälpa dig utveckla den vidare. Idétävlingen Spring, som ordnas för tredje året, uppmuntrar unga till att identifiera problem i närmiljön eller globala utmaningar och utveckla lösningar till dessa från sitt perspektiv. Idétävlingens mål är att stärka de ungas framtidstro och aktörskap. 

Idétävlingen är ämnad åt alla 15–19-åriga unga och det är möjligt att delta i lag på 3–5 personer. Inspirationsbiblioteket erbjuder hjälp för att hitta din idé, här lönar det sig att inleda idéutvecklingen. Stöd för att komma i gång erbjuds också i form av idéguiden som hittas på vår hemsida. Innan man skickar in sin idé lönar det sig att bekanta sig med tävlingens tidtabell och instruktioner för deltagande.  

Tidtabell för Spring 2024-2025
Tidtabell för läsåret 2024-2025

Spring-teamet kommer att besöka skolor under hösten 2024 och presentera idétävlingen samt uppmuntra studerande till idéutveckling. Ett Spring-idéevenemang kommer att ordnas i Helsingfors, Tammerfors och Åbo, där unga kan möta potentiella lagkamrater med liknande intressen och fördjupa sig med idéer och utvecklingsprocessen. 

Information och material för lärare och personal hittas här. 

Tävlingens vinnare belönas med ett sommarjobb och en studieresa till Europa 

År 2024 uppmuntrade Spring tusentals unga till att utveckla idéer i skolan och på sin fritid. Sammanlagt 159 team från 40 olika orter anmälde sig med i tävlingen. Utav dessa idéer valde Spring-juryn de tolv mest lovande till Spring-idéveckoslutet, där de fick utveckla sina idéer vidare med hjälp av experter. Sex lag tog sig till final och tävlingens tre vinnande lag publicerades i maj efter en publikomröstning. De vinnande lagens idéer främjer hobbyverksamhet, stöder återuppförandet av natur med hjälp av artificiell intelligens och spräcker opinionsbubblor ur ungas perspektiv. 

Vi har lärt oss massor! Mötena med experter har stött oss med att förtydliga vår idé. De har också get oss intressanta lärdomar för livet och självfallet utmärkta kontakter för framtiden.”, säger ett av de vinnande lagen, Kupla, om sitt sommarjobb. 

Läs mer om de vinnande lagens erfarenheter från sommarjobbet här 

Kupla-teamet i Köpenhamn 2024

Ansökningsperioden för läsårets 2024–2025 Spring är öppen 2.9.2024-31.1.2025. De tolv lag som går vidare till idéveckoslutet publiceras i februari 2025. Spring-vinnarna väljs genom en publikomröstning och belönas med ett fyra veckors sommarjobb, under vilket lagen kommer att få utveckla sina idéer tillsammans med branschspecifika experter. Till sommarjobbet hör också en studieresa i Europa.