Finalister 2023

Spring-idétävling 2023 lockade fram många innovativa och imponerande idéer från unga människor i hela Finland. Här presenterar vi de inspirerande idéerna från tävlingen, finalisterna i 2023 års tävling, som stod ut från mängden med sin kreativitet, passion och vision. Dessa finalister är ett bevis på vad ungdomar kan uppnå när de tror på sig själva och sina idéer. Vi hoppas att dessa berättelser kommer att inspirera dig och ditt team att engagera er, vara innovativa och göra skillnad i framtiden.

Vill du bli nästa inspirationskälla? Delta i Spring-idétävling, visa oss din idé och du och ditt team kan vinna ett sommarjobb för att marknadsföra er idé! Nästa ansökningsomgång för Spring-idétävling är 1 november 2023-29 februari 2024.

Rent and Loan (ReLo) – en app som låter dig hyra och låna varor. Idén från det här teamet från Kirkkonummi presenteras i videon av Nina, Waula och Claudia.
Clearify – ett ekologiskt och effektivt fast diskmedel som minskar plastavfallet och främjar hållbar konsumtion. Denna idé från ett team från Malaysia presenteras i en video av Elin och Nelly. I teamet ingår även Fanny och Matilda.
Ternääriset tietokoneet – effektivare och energisnålare informationsbehandling. Idén från detta team från Helsingfors, Esbo och Kyrkslätt presenteras i videon av Aleksi, Kiril, Aarni, Tiitus och Rasmus.
EKO-app – en app som ger råd om hur man återvinner produkter och hjälper till att minska matsvinnet. Idén bakom detta team, som sträcker sig från Helsingfors till Mikkeli, presenteras i videon av Aura, Aleasha och Jemina.
TERappi – en app för att få hjälp med psykiska problem. Idén från detta team från Tammerfors presenteras i en video av Sofia och Tinka. I teamet ingår även Isobel och Petteri.
muoviTon – För in nollavfallstänkandet i butikerna. Idén från detta team från Helsingfors och Esbo presenteras i videon av Inka, Kia och Elena.
Nuorten maanpuolustusliitto – Öka unga människors känsla för nationellt försvar och medvetenhet om nationellt försvar. Idén till detta Helsingforsbaserade team presenteras i videon av Alex, Victor och Matti. I teamet ingår även Rasmus.
Seeds of Knowledge – att använda trädgårdsodling i utbildningen. Idén från detta team från Esbo och Helsingfors presenteras i videon av Robinson, Vikram, Elias och Daniel.
LINK en kampanj för att göra ungdomsaktiviteter mer inkluderande. I den här videon presenterar Luka, Ria, Ilo och Laura idén bakom det här teamet från Helsingfors och Sibbo.
Switch Up Makeup – rengöring, återvinning och försäljning av överbliven kosmetika. Teamet från Esbo presenterar idén i videon och består av Emmi, Elisa och Aapu.

Under sitt första år lockade Spring-idétävling entusiastiska deltagare från hela Finland: totalt 161 idéer för att förbättra världen lämnades in från 68 kommun. Spring letade efter idéer som skulle göra världen till en bättre plats och främja frågor som unga människor tycker är viktiga. De inspirerande tävlingsidéerna var relaterade till en mängd olika teman, från globala utmaningar till lokala möjligheter. Vinnarna utsågs genom en allmän omröstning. De vinnande teamen marknadsförde sina idéer genom ett betalt sommarjobb sommaren 2023.